23 Kasım 2010 Salı

Yolyapı'nın Ereğli Demir Çelik'e teslim ettiği inşai tip ahşap su soğutma kuleleri ile ilgili makale Erdemir dergisinde yayınlandı.


Su Soğutma Kulelerinde Neden AC Motor Sürücü ve Hız Kontrolü Kullanılmalıdır?

Kritik proseslerde, motorun devre dışı kalmaması, ileride meydana gelebilecek kapasite arttırımları, yedek motor ihtiyacını azaltmak ve yük değişimlerinde güvenlik payı bırakmak için motorlar büyük seçilirler.

Bu duruma bağlı olarak, motorlar ortalama nominal güçlerinin %50’si ile çalışıyorlar, motorların ortalama %25’i nominal gücünün %30’unun altında çalışıyor. Bunun anlamı düşük verim ve güç faktörü, yüksek satınalma fiyatı, yüksek enerji dağıtım maliyeti, büyük seçilmesi gereken şalt malzemeleri demektir.

Niçin AC Motor Sürücü ve Hız Kontrolü?

Pompa & Fan gibi birçok uygulamada prosesin ihtiyacını sağlayan düşük hızlarda büyük miktarda enerji tasarrufu yapılabilmesini sağlar. DOL yolverme ile karşılaştırıldığında, mekanik ve elektriksel yüklenmeler minimuma iner, bakım maliyetleri azalır. Kritik uygulamalarda, sunduğu üstün diyagnostik verileri ve geniş haberleşme seçenekleriyle, motor hakkında birçok bilgiye ulaşabilme olanağı sağlar.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan; aynı miktarda enerji ile daha çok iş yapılması veya aynı işin daha az enerji tüketilerek yapılmasını sağlayabilirsiniz.

NEDEN ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMALIYIZ?

Verimli kullanılan enerji, en ucuz ve en temiz enerji kaynağıdır. Enerji yoğunluğunu düşürür. Şirketlerin rekabet gücünü arttırır. Sosyal bir sorumluluktur, küresel ısınmayı ve etkilerini azaltır.

NASIL ENERJİ VERİMLİLİĞİ SAĞLAYABİLİRİZ?
1. Yeni Yatırımlarda Verimlilik :
* İlk yatırım maliyetleri ile birlikte ömür boyu kullanım maliyetleri de değerlendirilmeli,
* Kullanılacak ürünlerin enerji tüketimleri değerlendirilmeli,
* Verimlilik katsayısı yüksek ürün ve ekipmanlar tercih edilmeli.

2. Eski Sistemlerin İyileştirilmesi :
* Mevcut sisteme uygun çözüm ve ürünler seçilmeli,
* Proses bileşenleri doğru tanımlanmalı,
* Yatırım geri dönüş oranları dikkate alınmalı,
* Mekanik modifikasyonlardan kaçınılmalı.